Суштина и садржај категорије „маркетинг образовања“ - Kulić, Radivoje N.; Milačić, Srećko P. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Све већи утицај економских и организационих теорија на савремене токове у образовању који се нарочито осећа у последњих неколико деценија одразио се и на примену маркетинг оријентације у том подручју. При томе нису разјашњене све дилеме и неспоразуми у вези са применом маркетинг-концепта у образовању као специфичној сфери друштвене делатности за коју није најпримерније коришћење тржишних механизама. Но и поред тога такав развој се у потпуности не искључује уз напомену да примена тог концепта у образовању има много шири смисао и значење. То другачије речено значи да концепција маркетинга у образовању није искључиво опредељена на стицање профита него је првенствено усмерена на мотивационо-вредносну страну личности и формирање код потенцијалних корисника разноврсних интересовања и широког спектра образовних потреба. У таквом развоју високошколски сектор и установе образовања одраслих могу применити у свом деловању „марктетиншке принципе и стратегије“ што је колико у њиховом интересу, толико и у интересу корисника образовне услуге и друштва у целини.