Биљешке о комуникацији Мокри до – Дилунтум са успутним насељима - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се презентују подаци о комуникацији Мокри до–Дилунтум са успутним насељима. Од станице Леусинијум(Паник) пут је ишао сјеверно до мјеста Мокри до одакле се рачвао у два правца. Један крак је ишао западно преко Плане, Ораховица и Берковића у Дилунтум, а други сјеверно у унутрашњост провинције Далмације преко Гацка ка Подрињу. Археолошки налази са југа провинције Далмације (источна Херцеговина) указују на то да је на овом подручју релативно рано била развијена мрежа римских комуникација. Такође у раду се презентују подаци о новим запажањима са терена о остацима пута и насеља на овом подручју.