Сећања Лесковачког гласника на страдање Срба под бугарском окупацијом (1915-1918) - Antić, Dejan D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Услед оружане агресије против Краљевине Србије од стране уједињених немачко-аустроугарских јединица са севера и бугарских дивизија са истока, у октобру 1915. године српска војска била је приморана да одступи према Метохији и даље у правцу Албаније. Заједно са војском повлачили су се монарх, извршна и законодавна власт, интелектуалци и цивилно становнишвто које није желело да падне у руке надирућим војним формацијама Централних сила. Одступањем државног и војног апарата територија Краљевине Србије нашла се под контролом непријатељских снага чиме је започео период њене трогодишње окупације. Предмет интересовања овог рада су текстови које је часопис Лесковачки гласник у периду између Првог и Другог светског рата посвећивао страдању српског цивилног становништва у бугарској окупационој зони од 1915. до 1918. године. Нарочиту пажњу посветили смо извештавању Гласника о обележавању годишњица страдања Срба од бугарског терора, отварању и освештању спомен обележја, подвизима и трагичној судбини народа југа Србије.