Осврт на поимање стила и кончета у Палавичинијевом трактату - Šuvaković, Aleksandra B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се излажу и критички сагледавају идеје о новом стилу писања теорије и поезије једног од тројице најзначајнијих теоретичара барокне књижевности у Италији у XVII веку, Пјетра Сфорце Палавичина (Pietro Sforza Pallavicino, 1607-1667). Дела поменутог аутора као и дела његова два савременика представљају последњи значајан одјек италијанске књижевности у Европи. Које су то новине коју доноси филозофско-теоријска мисао исказана у делу Трактат о стилу и дијалогу као и умерен став према барокној књижевности и уметности уопште најсликовитије ћемо сагледати кроз превод XVI и XVIII главе овог дела. Највише ћемо се задржати на кончету, једној од три стилске фигуре које су обележиле теоријска дела овог периода.