Топоними с кореном *baz - Nikić, Biljana V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се разматра који топоними на Балканском полуострву у свом корену имају реч која означава биљку зову (прасловенски корен *baz). Користећи се етимолошким речницима и списком насеља Републике Србије, пронашли смо двадесет и три таква топонима. Анализом положаја ових места, закључено је да се она налазе готово искључиво у планинским пределима, у којима расте зова. Различите фонетске варијанте које постоје међу ексцерпираним топонимима етимолози различито тумаче. Становништво је на себи разумљив начин објашњавало претежно имена места која су значењски прозирнија (Бзенице, Базјаш, Зеница). У раду се оповргавају таква тумачења и потврђује се прасловенско порекло топонима. Велики број топонима назван по зови објашњава се тиме што је зова имала култно место у веровањима Старих Словена. У вези са тим је и широка примена зове у народној медицини. Са зовом је повезан и Тројан из народне приче „У цара Тројана козје уши” – зова открива тајну цареве наказности. У раду се разматра веза међу именима Трајан и Тројан, као и међу личностима два римска цара, демона Трајана и Триглава, словенског бога кога симболише зова.