Kompetencije pedagoga u kontekstu "društva koje uči" - Slijepčević, Senka; Zuković, Slađana N (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
U radu se polazi od analize povezanosti razvoja postinformatičkog društva sa savremenom pedagoškom teorijom i praksom. Savremeni čovek je suočen sa velikim izazovima i problemima današnjeg postinformatičkog društva. S druge strane, mogućnosti izbora i različite perspektive koje pojedinac ima u kreiranju svog životnog puta su izuzetno raznovrsne i bogate. Ovakvi društveni trendovi ukazuju na neophodnost holističke i sistemske podrške generacijama koje dolaze. Vaspitno-obrazovne institucije kao najorganizovanije forme pedagoškog delovanja moraju da čine osnovu u pružanju te podrške. Pedagog, kao stručni saradnik, ima veoma važnu, ako ne i ključnu, ulogu u usklađivanju rada vaspitno-obrazovnih institucija sa savremenim kretanjima društva. Stoga je u radu poseban akcenat stavljen na sagledavanje delatnosti pedagoga, tačnije ključnih kompetencija koje pedagog treba da neguje i razvija u savremenim menjajućim okolnostima. U tom smislu, polazeći od Okvira za učenje i poučavanje u 21. veku (Partnership for 21st Century Skills), cilj ovog rada usmeren je na analizu kompetencija koje su od značaja za delatnost pedagoga, a koje se odnose na veštine učenja i mišljenja, informatičku i medijsku pismenost i kompetencije za život i profesionalni razvoj. Zaključuje se da razvijanje pomenutih ključnih kompetencija pedagoga, ali i svih drugih obrazovnih kadrova, treba da omogući da se aktuelni, ali i budući, vaspitno-obrazovni izazovi uspešno savladavaju, te da se obezbedi kvalitet i održivost obrazovanja.