"Eвропа је мртва" – о филозофији ослобођења Енрике Дусела - Knežević, Višnja D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Аутор разматра идеју Другог у радовима еминентног аргентинског филозофа ослобођења Енрике Дусела. Дусел анализује Другог у контексту тзв. дијалектике центра и периферије, где се центар – развијени и , цивилизовани” свет – везује за европску идеју субјективности као ego cogito-a, док се Други идентификује као пуко друго, остатак света, за који онај , први” (Европљанин) показује непосредан и конкретан интерес. Други, народ (el pueblo), предмет је поробљавања и експлоатације и као такав, маргинализован је на периферији бића. Европску онтологију и филозофију Дисел, следећи Левинаса, идентификује као мишљење доминације и империјализма, хегемонски дискурс који представља теоријско довршење једне асимилаторске и анихилаторске праксе. Разрешење овог конфликта, према Дуселу, међутим, није у давању предности центру или периферији, већ у њиховом дијалектичком посредовању. Но, то не би требало да спречи артикулацију гласа и акције Другог, који ствара своју аутономну историју и ничеовски објављује смрт Европе.