О традицији виноградарства (неколика примјера са југа Далмације) - Samardžić, Gligor M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се презентују подаци о привредним приликама у долини Требишњице и њеном ближем окружењу у античко доба. Писана изворна грађа и археолошки налази указују на основне гране привређивања у вријеме римске власти. Нађен је значајан број материјалних остатака који свједоче о тадашњим привредним занимањима у долини Требишњице. На Миринама, у Бихову код Требиња, откривен је објекат привредног карактера, односно остаци античке направе за добијање уља и вина. Исто тако, значајан је натпис пронађен на југу провинције Далмације, гдје когномен постављача натписа означава његово занимање – виноградар. Ова свједочанства имају изузетну историјску вриједност, јер поближе указују на привредне прилике и традицију производње вина на подручју источне Херцеговине, од античког доба до данас.