Парламентарни избори у Беранском срезу 1925. и 1927. године - Virijević, Vladan A.; Deletić, Zdravko M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Предмет обраде у овом раду су парламентарни избори у Беранском срезу 1925. и 1927. године, о чему до сада није детаљније писано. Истраживање је обављено на основу архивске грађе, штампе и статистичких извештаја у доба избора, као и одговарајуће историјске литературе о политичком амбијенту одржавања избора. Избори су одржавани у средини која није имала развијену традицију политичког организовања, неразвијеном пољопривредном подручју, без привредних, финансијских субјеката или културних институција које би могле озбиљније деловати на садржај кампање и резултате избора. На подручју среза надметале су се политичке странке активне на нивоу државе, при чему су често на листама били и добијали мандате појединци који нису живели на овом подручју или, чак, нису били ни рођењем везани за регион. Приметна је подела гласача, а више пута су из исте странке нуђене различите листе. Мухамеданци су имали препознатљиво профилисане кандидате и листе, али се може показати да верске разлике нису биле сметња за кандидовање у странкама и на заједничким листама.