Моралне одлике женских ликова у најстаријим пјесмама јуначким: социолошка анализа садржајa - Redžić, Saduša F. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Резултати експлоративно-дескриптивног истраживања спроведеног са циљем да, са становишта социологије морала, анализира ликове жена у најстаријим српским епским песмама социолошком анализом садржаја. Закључак упућује на друштвено вредновање моралних особина жена, на моралне поступке и квалитете личности приписиваних жени у најстаријим епским песмама, морално просуђивање, санкције и моралне императиве. Такође, индиректно указује на тадашњи друштвени статус жене и количину друштвене моћи којом она располаже. Стиче се и увид у део друштвених обичаја датог временског раздобља, понекада нераздвојних од морала заједнице и моралних схватања народног певача. Женски ликови би требало да дају и поштују живот. Високо се вреднује брачна верност жена, као и поштење, част, пожртвованост и саосећање. Верској и националној припадности песници такође придају моралну вредност. Иако нису моралне особине, поштовање и покоравање ауторитету имплементирани су у морални лик жене и чине његов нераздвојни део.