Анализа и фреквенција коришћења појмова васпитање и образовање у делу Љубомира Протића - Parlić Božović, Jasna Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Циљ одређења појмова образовање и васпитање , у делу Љубомира Протића , заправо јесте тежња да се сазна, по значењу и садржају изоштрено и јасно одређење ових појмова који битно утичу на обликовање личности. Сложеност и комплексност, још увек недовољна суштинска познатост ових појмова, чине их изнова актуелним и отвореним за научну анализу. Свако друштво, свака епоха имала је своју мисао своје погледе и одређења према значењима образовања и васпитања. Упркос готово две стотине годишњем развоју педагогике, после Хербарта, круг питања у истраживању образовања и васпитања све је шири. Ово је и покушај анализе и фреквенције коришћења ових појмова, из угла једног од елитних српских хербартоваца, управо ценећи чињеницу, да и у педагогији, као у већини дисциплина које са собом носе обележја науке, нема коначних истина, дефинитивних одговора и тоталних сазнања. Зато и у васпитању и образовању, на којима се сусрећу толике научне дисциплине, ослоњене на антологију, пре свега педагогија, не престају трагања за тачним утврђивањем значаја ових појмова битних за обликовање човека. Стога је овај рад само мали допринос у истраживању ових крунских и в рхунских педагошких категорија. Као узорак ове теоријске анализе послужило нам је најеминентније дело Љубомира Протића Општа педагогика, објављено у Београду 1924. године.