Примена продуктивних истраживачких задатака у раду са даровитим ученицима у настави српског језика и књижевности - Stakić, Mirjana M.; Milovanović, Boško Lj. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду испитујемо могућности примене продуктивних истраживачких задатака у раду са даровитим ученицима у настави српског језика и књижевности. На конкретним примерима интерпретације књижевних дела показујемо да продуктивни истраживачки задаци подстичу код ученика стваралачко и проналазачко испољавање, креативност, машту, стваралаштво и критичност и омогућавају им да развијају, у складу са својом личношћу, индивидуалне склоности и способности. На примерима њихове примене у проблемској настави утврђујемо да продуктивни истраживачки задаци погодују даровитим ученицима који имају потребу да уче путем решавања проблема и школски рад и учење доживе као изазов. Представљају основу и за самосталан истраживачки рад, који омогућава даровитим ученицима да испоље личну креативност и потребу за стицањем нових, изазовних знања, па представљају и снажно мотивационо средство које наставник може искористи у сврху даљег развијања даровитости. Креативна примена у настави српског језика и књижевности продуктивних истраживачких задатака представља могућност да се васпитање и образовање даровитих не третира као елитистичко питање, већ да се наставни рад претвори у развијање даровитости и талената, при чему се улога наставника у наставном процесу уздиже се до улоге ментора.