Одељењски старешина у систему васпитног рада школе - Jovanović, Branko; Đurić, Igor R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У раду се објашњавају смисао, положај, улога и задаци одељењског старешине у систему васпитног рада савремене школе. Аутори су, примењујући методу теоријске анализе и моделовања, подробније објаснио: најзначајније функције одељењског старешине као педагошког руководиоца; личност, компетенције и функције одељењског старешине; форме рада са ученицима; сарадњу са наставницима, стручним сарадницима и родитељима и услове ефективности рада одељењског старешине. Аутори су одговарајућу пажњу у раду посветили разматрању најчешћих потешкоћа, проблема и слабости које одељењске старешине имају у реализацији васпитног рада са ученицима и сарадњи са другим субјектима васпитно-образовног рада у школи. У раду се закључује да у систему васпитног рада савремене школе одељењски старешина има изузетно значајну улогу, сложене функције и бројне педагошке задатке. За квалитетнију реализацију педагошког рада одељењских старешина нужно је предузети низ систематских мера на плану интензивирања васпитног рада школе, оспособљавања и перманентног усавршавања одељењских старешина и побошљања статуса и компетенција наставничке професије.