Парламентарни избори у Беранском округу 1920. и 1923. године - Deletić, Zdravko M.; Virijevic, Vladan R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
На основу литературе, архивске грађе и савремене штампе, у раду се говори о циклусу парламентарних избора у Беранском округу 1920. и 1923. године. Берански и андријевички крај (Васојевићи) били су без резерве за уједињење са Србијом крајем 1918. године, противници уједињења у овом крају нису у међуратном периоду имали значајнијег политичког утицаја. У неразвијеном пољопривредном крају, без утицајних градских и политичких центара, било је изражено племенско надметање за престиж, чему је погодовала чињеница да је у крају било активно више племенских старешина и официра познатих из времена борбе за ослобођење од турске власти и комитовања током аустријске окупације. На простору Беранског округа није било развијене традиције политичких странака и парламентаризма, у „високу политику“ ушло се у процесу уједињења из турског феудалног уређења. На изборима су учествовале политичке странке на државном нивоу, због чега су се на кандидатским листама често налазили и кандидати изван региона. Главно политичко надметање у Беранском округу било је између радикала и демократа.