Србија 1914, Пољска 1939... Једно поређење - Ščepanjski, Vojćeh S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Околности и под којима су Србија, 1914. године, и Пољска, 1939, нашле у вртлогу светских ратова, као и историја херојског отпора обеју држава против надмоћних нападача, заслужују да не буду заборављени и значајна су поука новим генерацијама Европљана. Годишњице избијање оба светска рата представљају прилику за такав вид подсећања. У овом тексту, аутор пореди српска искуства из Првог светског рата са пољском судбином у рату који је избио четврт века касније.