Раслојавање живота (роман Сара Петра Сарића) - Kostić, Dragomir J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Роман Сара (2008) Петра Сарића (1937) је узбудљива прича о животу једне породице у брдима на граници Црне Горе и Херцеговине од њеног невољног осамостаљења (деобом међу браћом) непосредно пред Велики рат (тек назначен) све до II светског рата, када долази до њене дезинтеграције, раслојавања и пропадања. Сложене структуре у којој се традиционални исказ (приповедање у трећем лицу) меша са техником тока свести. Занимљиво је да је у самом роману наглашена аутопоетичка визија стваралачког концепта. Текст је покушај да се роман осветли (протумачи) из позиције самог романа.