Љуба Краљевића Марка у епским народним песмама са Косова и Метохије (повод за сукоб и кључ разрешења) - Miljković, Marija D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Љуба Краљевића Марка у јуначким песмама са Косова и Метохије заузима значајно место. Било да дела директно или је њена улога прикривена, евидентно је да је без ње епска биографија јунака непотпуна. Верна љуба своју верност доказује у одсудним тренуцима и тиме оправдава поверење свога господара. Неретко, она је директан повод за сукоб, а у одређеним ситуацијама се о њој може говорити као о индиректном покретачу проблема и кључу за његово разрешење.