Стваралаштво Александра Петрова и рецепција његовог књижевног дела с посебним освртом на Пољску - Ratković, Dragana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
Рад је посвећен стваралаштву Александра Петрова и рецепцији његовог стваралаштва у земљи и иностранству. Први део представља приказ Петровљевог књижевног и научног дела и његове рецепције у Србији и свету, а други – приказ Петровљеве поезије и прозе и њене рецепције у Пољској. Предмет анализе другог дела чине следећа дела: поезија објављена у јануарском броју часописа Стваралаштво (Twórczość) 1987 г., збирке поезије Злато у ватри (Złoto w ogniu – Gold in fire) из 2005. г. и Александрија с Итаком на уму (Aleksandria z Itaką w pamięci) из 2013. г. као и одломак из романа Турски Беч (2000) под називом Поново октобар (Znów październik), објављен у бр. 1–3 лођског часописа Посуда културе (Tygiel kultury) 2007. г.