Дубровачки Антунин Галеацо Бруњоли из Мантове - Pekić, Radmilo B (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2015)
У историјској науци је опште познато да је средњовјековни Дубровник био насељен бројним странцима, првенствено Италијанима који су били различитог професионалног занимања. Многи од њих су долазили на позив Владе и дјеловали као општински плаћеници у договореном временском интервалу, уз тачно прецизирани новчани износ. Међутим, било је и оних који су у самосталној режији у Дубровнику обављали јавне и приватне послове. Истакнути Италијан у средњовјековном Дубровнику био је и Галеацо Бруњоли из Мантове који је предмет овога рада. На темељу литературе и необјављених дубровачких извора у раду је приказана пословна дјелатност и породичне прилике Галеаца Бруњола из Мантове, од краја 20-тих година када је доселио његов отац, па до Галеацове смрти, осамдесетих година XV вијека.