Рађање научног сазнања о "стрели времена" - Kravchenko, Sergey A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Овај чланак анализира последице „стреле времена”, изражене у настајућем сложеном социјуму, последице које представљају нове изазове за постојећа знања. Аутор доказује да ефекте „стреле времена” треба проширити и на нелинеарну динамику научног сазнања уопште, а социолошког нарочито, сматрајући да је научна спознаја „стреле времена” настала и заснована на новој научној синтези. У том погледу, овде су анализиран и „преокрети у социологији” – квалитативне промене у спрези са другим наукама, чије се спознаје позајмљују – као посебан термини, као и концепти, који су испуњени савременим социолошким садржајем. Аутор види одговор на постављене изазове у хуманистичком преокрету који подразумева синтезу друштвених и природних наука, и њихов развој кроз трагање за новим видовима хуманизма заснованог на људским егзистенцијалним потребама.