Профетско писмо Борислава Пекића: нови Јерусалим или нови Вавилон? (Време и простор у Златном руну) - Lazić, Nebojša J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
У раду анализирамо профетски тон у роману Златно руно Борислава Пекића, његове увиде о будућности човека као врсте. Истражујемо однос овог седмотомног романа према најважнијим цивилизацијским питањима као што су људска слобода или однос према религији. Разматрамо даље како време и простор детерминишу ставове Борислава Пекића према идеалу слободе, бројним покушајима његове реализације и сталним осујећењима у дугом ходу историје цивилизације. Покушавамо да проникнемо у начин на који су традиција библијског пророштва или профетски занос појединих књижевника који му претходе могли утицати на пишчеве аподиктичке судове које срећемо на страницама Златног руна.