БИО-ПСИХО-СОЦИЈАЛНИ КОНЦЕПТ СТАРОСТИ - Prodović, Tanja T.; Ignjatovic-Ristić, Dragana; Prodović, Biljana T. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Тематски, рад садржи битно питање људске егзистенције, крајње сложен и тајновит феномен човековог старења. Старе особе са свим својим биолошким и психолошким особинама као и обележјима свог социјалног положаја и осталим аспектима, неисцрпни су повод стручног суочавања, како лекара тако и социолога. Насупрот уобичајеном песимистичком ставу о старењу и старости, овде се у оквирима хуманистичко-социјалног рада указује на поседовање свести да се човекова немоћ бесконачног битисања може превазићи поседовањем смисла и лепоте живљења. Разрађујући концепт старења наглашава се дуговечност и квалитет живота, који су унапређени интеракцијом три групе фактора: друштвеном ангажованошћу и учешћем, редукцијом болести и унапређењем високих нивоа психичког и менталног функционисања.