Промене у савременом породичном животу и трансформација породице и домаћинства у Србији - Milivojević, Snežana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Теоријски оквир ове теме може се градити на анализи следећих питања: развојне промене породице, трансформација функција модерне породице, промене у структури овакве породице и односа међу њеним члановима, транзиција брака и модела родитељства, утицај друштвених, економских и демографских чиниоца на трансформацију породице и разматрање перспективе за будући развој породице, како би се могло указати на промене у браку и родитељству, које под утицајем поменутих чиниоца утичу на мењање функција породице, њену структуру и сл.У постмодерном друштву дошло је до приближавања улога мушкараца и жена у погледу образовања, запослења, економске самосталности, каријере и породице, што је условило и другачије гледање на брак, односно другачију представу о браку и прихватање другачијих вредности од оних које су имале претходне генерације, промену ставова људи у вези са браком, сексуалним понашањем и сл.Код младих, нарочито жена, постоји жеља за самосталношћу и самоиспуњењем, како кроз посао тако и кроз различите аранжмане породичних и брачних облика, али и већа спремност на експериментисање са различитим животним праксама у вези са заједничким животом него код претходних генерација.