Дијагноза психопатије: зашто психијатар и психолог морају да познају етичке доктрине - Alečković Nikolić, Mila S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Овај рад анализира проблем природе најтеже нозолошке психопатолошке дијагнозе - психопатије у свим њеним обележјима, од неуролошког и психолошког, до социјалног и политичког. У раду је анализирана аналогија : карактера друштва наспшрам карактера појединца. У другом делу рада обрађен је појам психопатије као опште "слике света" одређеног времена и заједнице, са посебним освртом на сурови финансијски дарвинизам и на српско друштво данас (2014.). Закључак рада јесте да је немогуће дијагностификовати било коју психопатију као болест ако се у психијатријске и психолошке анализе не укључе анализе социолога, педагога, а посебно психолога морала и етичара. На крају, став аутора јесте да сваки психијатар и психолог који се срећу са психопатијом и суде о њој апсолутно морају да познају етичке доктрине (сврстане у деонтологију и утилитаризам), њихова супротстављања, као и све њихове последице.