Оклахома – Аушвиц ("Америка", први Кафкин роман) - Kostić, Dragomir J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Први роман Франца Кафке, знатно се разликује од друга два далеко познатија романа. У њему преовладава авантуристички дух. Ипак поједине секвенце дешавања младом и несрећном јунаку романа Карлу Росману као и цело последње поглавље (, Оклахомско позориште”) наговештавају великог писца, писца нових тема у светској књижевности, укратко, писца романа Замак и Процес.