Ритуални брак и политички имиџ - Šerman, Jelena Mihajlovna (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
У раду се разматра техника коришћења митолошког сижеа ритуалне свадбе као начина стварања имиџа политичара, на примеру свадбе лидера румунског "Легиона Михаила Архангела", Корнелију Зеља Кодрјану (1926) и команданта "Српске добровољачке гарде" Жељка Ражнатовића Аркана (1995). По мишљењу аутора, успешност активизације сижеа светог брака зависи од низа фактора, међу којима је тип друштва (аграрно или полуаграрно), харизматични тип политичког лидера, а такође и одређена идеологија. Успешно коришћење овог сижеа омогућава не само појачавање оваквог имиџа политичара, већ и стварање политичког мита. Значајно место аутор даје анализи улоге медија у овом процесу.