Лирске народне песме са Косова и Метохије: општи осврт - Pitulić, Valentina D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
У раду се бавимо прегледом лирских народних песама са Косова и Метохије чије богатство мотива указује на њихову древност, а архаични симболи на преношење с колена на колено и замену многобожачких симбола хришћанским. Велики број врста лирских народних песама као што су обредне, обичајне, љубавне, породичне, сватовске и др. обилује богатством мотива и симбола попут Месеца, Сунца, биља, града на облаку, цркве, светитеља, рајског дрвета као осе света, што у њиховом тумачењу захтева интердисциплинаран приступ, како би се сагледала дубина њиховог значења. Због сложености теме и захтевности приступа, овом приликом издвојићемо најбитније моменте у богатом лирском наслеђу Срба са Косова и Метохије, као изразито лирском крају.