Библијски мотиви у делима монахиње Јефимије и деспота Стефана Лазаревића: компаративна анализа - Kostić Tmušić, Aleksandra S.; Orlović, Tamara D. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Рад се бави анализом библијских мотива у делима монахиње Јефимије и деспота Стефана Лазаревића с циљем утврђивања њихове функције, значења и поетичке улоге у српској средњовековној књижевности. Полазећи од чињенице да Библија представља основни духовни и културни темељ средњовековног стваралаштва, у раду се испитује начин на који ови аутори преузимају, тумаче и уметнички обликују библијске мотиве, симболе и теме. Посебна пажња посвећена је делима монахиње Јефимије, у којима библијски мотиви имају превасходно личну, молитвену и исповедну функцију, као и делу Слово љубве деспота Стефана Лазаревића, у којем библијска симболика добија изражен дидактички и морални карактер. Компаративном анализом указано је на сличности и разлике у употреби библијских мотива, које су условљене животним положајем и духовним искуством аутора. Рад показује да, упркос различитим приступима, оба писца посредством библијске симболике изражавају универзалне теме страдања, вере, љубави и наде у спасење, чиме њихова дела задобијају трајну духовну и књижевну вредност.