Фразеолошке јединице са зоонимском и соматском компонентом: контрастивни приступ - Lepojević, Jelena B.; Nikolić, Emilija G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
У раду се полази од две основне премисе: прва је да фразеологија представља незаобилазан извор за реконструкцију језичке слике света јер открива механизме појмовног система, веровања и симболе уткане у културну свест, док је друга заснована на чињеници да животиње, као неодвојиви део људског искуства, представљају богат извор за метафоричко осликавање људских особина. У складу са тим, предмет истраживања представља посебан слој фразеолошких јединица у руском и српском језику – поредбени фразеологизми са зоонимском компонентом и фраземе са соматизмима. Главни истраживачки проблем овог рада тиче се односа између две сродне, али формално различите конструкције. Циљ истраживања јесте да утврди у којој мери и под којим условима долази до функционалног преклапања поредбених фразеологизама са зоонимима као што су храбар као лав; храбрый как лев и фразема са соматизмима, попут лавље срце; львиное сердце, те да ли између њих постоји семантичка дистинкција која одражава суптилније нијансе језичке слике датих појмова. Кроз контрастивни приступ, рад даје увид у сличности и разлике у перцепцији животиња и телесних метафора у две словенске језичке и културне традиције. Фразеолошке јединице ћемо, осим са семантичког, проучавати и са типолошког, као и са аспекта њихових структурних компоненти.