Моћ након моћи: Арент о акумулацији моћи у „Левијатану” - Kravanja, Aljoša (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Хана Арент тврди да је Томас Хобс заговарао акумулацију моћи, нудећи оно што она описује као „нацрт” за империјализам XIX века. Њено читање често се критикује као пристрасно и непријатељски настројено према Хобсу. Ипак, рад сугерише да њена интерпретација има једну предност. У делу Левијатан Хобс не успева да из своје теорије жеље изведе потребу за стицањем „моћи након моћи”. Арент премошћује овај јаз сугеришући да је Хобс повезао акумулацију моћи са стицањем капитала. Kада се моћ схвата као подршка економском расту, а не нашим природним и друштвеним жељама, њена акумулација може постати неограничена. С друге стране, рад тврди да Арент занемарује горњу границу хобсовске акумулације моћи. Као што показују његове расправе о популарности и колонијалној експанзији, Хобс сматра да ни појединци ни државе не би требало да акумулирају моћ неограничено.