Социолошко-правни аспекти пренаталне дијагностике и информисаност грађана Косовске Митровице о пренаталној дијагностици - Kostić, Ana Z.; Tomašević, Milica M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
За родитеље, а нарочито за мајку, медицинско особље и читаву друштвену заједницу здравље детета је најважније. С тим у вези, од највећег значаја је пратити здравствено стање труднице и плода, на време идентификовати трудноћу са високим ризиком и пружити подршку, савете и информације будућим родитељима. Пренатална дијагностика представља скуп медицинских поступака који се изводе током трудноће како би се оценили здравље и развој нерођеног детета. Овај процес је недвосмислено деликатан и комплексан аспект медицине, чије коришћење треба пажљиво размотрити уз савет медицинског тима и узимање у обзир етичких и моралних начела. У раду представљамо резултате теоријско-емпиријског истраживања о сложеном поступку пренаталне дијагностике, појединачним методама које се у оквиру њега користе са циљем да се роди здраво и за живот способно дете, као и процесу одлучивања родитеља о исходу трудноће када су дијагностиковане аномалије фетуса. Намера је и да се прикаже сложеност процеса одлучивања будућих родитеља о исходу трудноће у ситуацији пренаталног дијагностиковања аномалија фетуса. Предмет овог истраживања је информисаност грађана о процедурама у вези са пренаталном дијагностиком у Клиничко-болничком центру Косовска Митровица, у коме је примењен метод анкетирања. Нестандардизованим упитником конструисаним за потребе истраживања анкетирано је укупно 107 испитаника, грађана Косовске Митровице. Теоријским прегледом научне литературе анализиране су доступне методе и поступци, друштвене могућности и услови, друштвена свест о значају пренаталне дијагностике, мере са циљем унапређења стандарда, и то како би труднице и деца, али и породична група у целини поседовали боље услове и друштвени третман. Полазна хипотеза била је да грађани Косовске Митровице нису у довољној мери информисани о пренаталној дијагностици.