Особине личности и стратегије когнитивне регулације емоција као предиктори депресије, анксиозности и стреса - Simić, Tijana LJ.; Milutinović, Kristina M.; Popović, Emilija U.; Pavićević, Miljana S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Циљ овог истраживања био је да се испита допринос стратегија когнитивне емоционалне регулације у предикцији депресивности, анксиозности и стреса код младих одраслих особа, поред основних димензија личности. Узорак су чинила 173 испитаника узраста од 18 до 40 година. У истраживању су коришћени Инвентар личности Великих пет (БФИ), Скала депресивности, анксиозности и стреса (ДАСС-21) и Упитник когнитивне емоционалне регулације (ЦЕРQ). Подаци су анализирани хијерархијском регресионом анализом. Резултати показују да је неуротицизам најснажнији и најдоследнији предиктор депресивности, анксиозности и стреса. Екстраверзија и савесност су се показале као значајни негативни предиктори депресивности, док је савесност имала заштитну улогу и код анксиозности. Сарадљивост је била негативно повезана са стресом, док је отвореност ка искуству показала позитиван допринос предикцији стреса. Од стратегија когнитивне емоционалне регулације, кривљење себе, катастрофирање и кривљење других били су повезани са вишим нивоима депресивности, док се кривљење себе издвојило као значајан предиктор и анксиозности и стреса. Насупрот томе, позитивно рефокусирање је имало заштитни ефекат у односу на депресивност. Налази указују на значај заједничког разматрања стабилних особина личности и когнитивних стратегија регулације емоција у разумевању емоционалних проблема, као и на њихов потенцијални значај за превенцију и планирање психолошких интервенција.