Правни изазови заштите својинских права Српске православне цркве на Косову и Метохији: студија случаја манастира Високи Дечани - Kabаšić Danica N. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Специфичне политичко-правне околности на простору Косова и Метохије након 1999. године значајно су ограничиле и угрозиле остваривање права својине Српске православне цркве, нарочито у погледу непокретности од изузетног духовног, културног и историјског значаја. Иако су ова права формално призната, њихово ефективно остваривање у пракси често је онемогућено институционалним опструкцијама, селективном применом прописа и одсуством делотворних механизама за извршење правноснажних судских одлука. Такво стање доводи до ситуације у којој право својине постоји de iure, али без пуне правне заштите и могућности несметаног уживања. Као студија случаја анализиран је правни спор који се више од две деценије водио поводом уписа права својине манастира Високи Дечани на 24 ха земљишта у катастар непокретности, упркос постојању ваљане правне документације и правноснажних судских одлука. Поступак је окончан тек 2024. године, и то изван оквира редовног институционалног деловања, у ширем контексту међународних оцена стања владавине права. Полазећи од правнодогматске анализе, студије случаја и анализе судске праксе, уз коришћење релевантних правних аката, судских одлука, званичних извора и теренског материјала који обухвата увид у документацију и комуникацију са учесницима поступка, рад испитује правни карактер и последице вишегодишњег неизвршења судске одлуке. Резултати анализе указују да се такво поступање може квалификовати као повреда права на правично суђење и права на мирно уживање имовине, али и као облик мешања у имовинска права који, према својим последицама, одговара концепту de facto експропријације, будући да је носиоцу права својине ускраћена могућност његовог стварног вршења. У закључку се указује да одсуство делотворног механизма за извршење судских одлука представља један од кључних изазова владавине права, јер доводи у питање саму суштину формално гарантованих својинских права и подрива поверење у ефикасност правног поретка.