О једном типу релационих микротопонима у микротопонимији Заплања - Savić, Sandra G. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Предмет овог рада чини један тип релационих микротопонима у микротопонимском систему Заплања, регије која се налази у југоисточном делу Србије. Издвојени су они називи у чијој се структури препознаје поредак предлог + именица, као и сложенице од предлога и именице. Циљ рада је да се на материјалу који је прикупљан укаже на богатство и значај релационих топонима, као и на начин на који они богате ономастикон једне географске области. Предлози који улазе у састав забележених номинационих јединица са истраживаног терена су: код, крај, на, над, низ, од, под, преко, сред, у, уз. Сваки од предлога везује се за именицу у општем падежу и чини синтагму месног значења која може имати генитивну, акузативну, инструменталну или локативну функцију. Поменути предлози везују се за именицу оријентир, и на тај начин граде нови микротопоним. Осим предлошко-падежних синтагми, у грађи којом располажемо похрањене су и сложенице од предлога и именице.