Препорука исказана саставном реченицом с кондиционалним међуклаузалним семантичким односом - Šafer, Marina J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
У раду се испитује један тип саставних реченица међу чијим се клаузама уочава и условно-последични семантички однос – првом клаузом даје се каква препорука, док друга клауза има вредност обећања које ће уследити након извршења онога што се препоручује. Оваква независносложена реченица може се трансформисати у зависносложену реченицу са условном клаузом, будући да извршење препоруке представља услов за ступање на снагу најављених позитивних последица, односно обећања (уп. Десет минута пре спавања урадите ову вежбу и заборавићете на несаницу → Ако десет минута пре спавања урадите ову вежбу, заборавићете на несаницу). За корпус су одабрани онлајн текстови новинарског функционалног стила (преузети с различитих сајтова, нпр. b92.net, zena.blic.rs, direktno.rs, muskimagazin.rs и др.), и то из рубрика у којима се дају препоруке различите врсте – оне које се тичу здравља, моде, уређења дома, неге биља и сл. Посматране су како синтаксичке особине овако формираних саставних реченица (експлицирање, односно изостављање везника, глаголски облици предиката двеју клауза и сл.), тако и њихове семантичке особине (нпр. лексичка семантика глагола којима се лексикализују предикати), као и прагматичке функције (говорни чин клауза).