Комбиноване модификације паремија у новинском дискурсу шпанског и српског језика - Petrović Gujaničić, Maša Z. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Предмет анализе овог рада јесу паремије код којих до модификовања долази посредством комбиновања два или више механизама истовремено (замена елемената, додавање елемената, изостављање елемената, граматичке модификације). Анализа је вршена на корпусу ексцерпираном из новинског дискурса шпанског и српског језика који обухвата 292 паремије из шпанског и 330 паремија из српског корпуса. Установљено је да се најчешће комбинују симултана замена и додавање елемената (Преко трња и камења до савремене опреме), али и различите врсте граматичких модификација у комбинацији са заменом, додавањем или изостављањем елемената (Ко се ножа лати, од ножа ће и да страда). Мотиви који ауторе новинских текстова наводе на модификовање паремија су различити, а посебно се издвајају привлачење пажње потенцијалних читалаца, те жеља новинара да свој новински стил обогате, али и да га учине ближим и пријемчивијим својим читаоцима. Поред тога, код читалаца желе да изазову различите ефекте као што су хумористички, иронични, саркастични, лудички и др.