Ставови учитеља о примени експерименталне методе у настави природе и друштва - Župić, Ajdina A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Настава природе и друштва треба да обухвати комбинацију различитих метода рада које подстичу ученике на самостално истраживање, критичко размишљање и логичко закључивање. Експериментална метода доприноси развоју искустава ученика на адекватан и квалитативан начин, пружајући им могућност да изражавају своја мишљења, постављају претпоставке, изводе експерименте, активно посматрају појаве и процесе, бележе своја запажања, критички размишљају и доносе личне закључке. Циљ овог рада био је да се испитају и утврде ставови и мишљења учитеља у вези са применом и значајем експерименталне методе у оквиру наставних предмета Природа и друштво и Свет око нас. Истраживање је спроведено 2025. године на територији Републике Србије и обухватило је 103 наставника разредне наставе / учитеља и учитељица. Резултати су показали да учитељи препознају значај и корист примене експерименталне методе за развој личности ученика, као и да не постоји статистички значајна разлика у ставовима учитеља у односу на године радног искуства и тип насеља у коме се школа налази. Закључци рада указују да су учитељи спремни да овај метод примењују у својој наставној пракси, али се сусрећу са препрекама у његовој реализацији, пре свега због недовољне опремљености школа. Пружање адекватне подршке учитељима може допринети унапређењу примене експерименталне метода у пракси.