Контекст учења енглеског језика струке из перспективе студената економије - Grubor, Jelena V.; Luković, Maja R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Примарни фокус енглеског као језика струке (ЕЈС) чине садашње и будуће професионалне потребе полазника. Изгледно је да контекст учења енглеског језика може бити важан за полазнике у потенцијалним околностима њиховог занимања. Стога је основни циљ рада утврдити ставове полазника према контексту учења страног језика, а помоћни – испитати да ли постоје разлике у перцепцији према критеријуму пола или језичког нивоа. Узорак је укључивао N = 125 студената економије у Крагујевцу, истраживање је било анонимно и добровољно. Главни истраживачки инструмент за утврђивање ставова испитаника била је скала С-КУЛ2 , која је показала добру интерну конзистентност (α = .859). Прикупљени подаци су анализирани путем статистичког програма IBM SPSS Statistics 26. Основни резултати показују да су испитаници изразили умерено позитивне ставове према контексту учења језика, без обзира на пол или категорију језичког нивоа, као и да су појединачни аспекти контекста учења језика највећим делом позитивно процењени. Како би се додатно разјаснила улога контекста учења ЕЈС у смислу усвајања језичког регистра, будућа истраживања би требало да испитају везу између ставова и других фактора важних за усвајање језика струке. Ово је важно не само у смислу теоријских разматрања већ и практичних импликација за наставу ЕЈС.