Утицај коришћења дигиталних платформи у Србији на однос приватних пракси и јавног ангажмана у дигиталној јавној сфери - Nešić, Dejana B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
У раду се анализира однос употребе дигиталних комуникационих платформи које су инхерентно више јавне (веб-странице) и више приватне (друштвене мреже). Посебно се поставља питање да ли, и колико, праксе аутономне комуникације на дигиталним платформама доприносе критичкој дебати и реализацији грађанског статуса, или су оне у већој мери рефлексија приватности, те потенцијално тривијализују јавну сферу. Циљ је испитати за које сврхе појединци користе дигиталне платформе, те описати и објаснити променљиву природу односа јавног и приватног домена у умреженом друштву и импликације ових пракси на ширу друштвену трансформацију. Емпиријски део заснован је на онлајн анкети, спроведеној путем Фејсбука и електронске поште, на узорку од 726 испитаника. Резултати показују: 1) да корисници у Србији најчешће користе интернет странице, а затим личне профиле на Фејсбуку и Инстаграму; 2) да је најчешће навођена сврха употребе „размена порука и комуникација”, док су најређе активности „дебатовање и изношење ставова” и „учешће у иницијативама”; 3) да је сврха „информисање” највише повезана са платформом Икс и блоговима, али и да је широко присутна на Фејсбуку. Резултати указују да приватне функције дигиталних комуникационих платформи преовлађују над јавним, што потврђује ограничени потенцијал друштвених медија да постану нови простори јавне сфере.