Деминутиви и хипокористици као језичко и емоционално обележје Нушићеве „Деветсто петнаесте“ - Čutura, Ilijana R.; Dimitrijević, Maja M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
У раду се анализира употреба деминутива и хипокористика у делу Деветсто петнаеста – трагедија једног народа Бранислава Нушића, с циљем да се испита њихова стилска функција и повезаност са емоционалним и тематским слојем дела. Коришћена је лингвостилистичка метода, уз укључивање творбених, морфолошких и семантичких аспеката анализираних лексема. Иако је дело мање заступљено у литератури, истраживачи указују на његову жанровску хибридност, присуство религијских и библијских мотива, снажно емоционално обојено приповедање, као и тематски фокус усмерен на колективну трагедију. Књига је писана из личне, али и историјске перспективе, а њен стил обухвата архаизме, народни језик, изразиту симболичност и богатство лексичких и синтаксичких слојева. Значајну стилску особину дела представља употреба деминутива и хипокористика који су превасходно деноминални деривати и нарочито су уочљиви у три тематска поља: 1) животиње; 2) људи (често у функцији појачане емпатије или сентименталности); 3) предмети који симболизују светлост и слободу, чиме се њихова лингвостилистичка улога транспонује на симболичко-идејну раван.