Нове речи као средство одржавања конфликта у српском јавном дискурсу - Slijepčević Bjelivuk, Svetlana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Након погибије 16 људи изазване падом надстрешнице на железничкој станици у Новом Саду 1. новембра 2024. године, дошло је до друштвене кризе и снажне поларизације у српском јавном дискурсу. Због изостанка одговорности и због непокретања судских поступака дошло је, најпре, до студентских протеста и масовних окупљања у знак подршке породицама страдалих. Затим су представници власти предузимали различите политичке и друштвене активности с циљем сузбијања побуне. У српском јавном дискурсу су се у тим околностима почеле употребљавати речи и изрази попут ћаци, Ћациленд, блокадер, пумпаџија и сл., које углавном служе етикетирању с циљем дискредитације политичких неистомишљеника. Циљ овог рада јесте показати како су нове речи у српском јавном дискурсу постале једно од средстава одржавања конфликта између власти и присталица власти, с једне, и студената, народа који подржава студенте и опозиције с друге стране. Корпус за истраживање сачињен је из различитих извора, помоћу више метода и обухвата период од 1. новембра 2024. године до 15. новембра 2025. године. С обзиром на недвосмислену поларизацију, прикупљена грађа разврстана је према тематском, прецизније ситуационо-комуникативном критеријуму као хиперординираном, али је лексичко-семантичкој анализи придодат критичкоаналитички приступ, у складу са Ферклафовом и Ван Дејковом школом, с циљем да се разоткрију манипулативне стратегије које су на нивоу речника допринеле одржавању друштвене кризе. Секундарни критеријум тицао се употребе из позиција друштвене моћи. Анализа је показала да нове речи и изрази недвосмислено учествују у одржавању поларизације, те да је њихова продуктивност већа међу актерима с нижим степеном политичке (и медијске) моћи.