Визуелне метафоре о школи изражене карикатуром - Pavlović, Zlatko M.; Vučetić, Vuk B. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Научници који проучавају школу и њен рад баве се и тиме како школу виде и доживљавају они који у њој раде и уче, али и тиме како је види и доживљава и шира јавност. Једно од средстава преко којих се визуелно и метафорички може изразити однос према школи јесте карикатура. У раду су приказани резултати анализе карикатура о школи које су креирали карикатуристи из преко 30 држава свијета, а које су приспјеле на један конкурс и које су објављене у каталогу са тог конкурса. Анализа метафора представљених карикатурама показала је да је корпус анализираних карикатура могуће разврстати у шест категорија које се, донекле, могу упоредити са категоријама које су анализом вербалних метафора о школи добили други истраживачи. На основу резултата може се рећи да је за карикатуристе школа мјесто гдје се подстиче развој ученика, при чему се у томе често не остварују жељени резултати, а неки од узрока таквог стања односе се на гушење ученичке индивидуалности, на њихову преоптерећеност школским обавезама и на неодговарајуће односе, гдје спада и појава агресивности. Анализа је показала и да карикатуре које су према школи критички оријентисане превладавају у односу на оне које су оријентисане афирмативно, али та диспропорција на нашем узорку није толико велика да ово можемо тврдити са довољним степеном сигурности. Код карикатуриста превладавају критички прикази школе, али изгледа да тај критички однос не важи за све области школског живота и рада. Карикатуристи су показали доста изражену критичност према школи, али и према школској средини, док су према учењу и садржајима учења у школи показали претежно афирмативни однос. За карикатуристе је углавном добро то што дјеца у школи уче и стичу знања, али су према организацији школе као институције у којој се то дешава далеко више критички настројени.