Сложени везник „како год што“ у петој деценији XIX века на примеру административно-правног стила - Pavlović Jovanović, Jelena M.; Spasić, Nataša A. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Овај рад бави се анализом сложеног везника како год што у административно-правном језику Србије током XIX века. Истраживање је покренуто због недовољне присутности овог везника у савременим граматикама и студијама, што указује на његову поступну маргинализацију у стандардном језику. Фокус је на његовој употреби у правним текстовима, где језик задржава одређене архаичне структуре које нису карактеристичне за друге функционалне стилове. Корпус истраживања обухвата законодавне документе из Зборника закона, уредби и указа за 1840. и 1845. годину, из којих су издвојени примери употребе овог везника. Анализа је спроведена дескриптивним приступом, са посебним освртом на синтаксичку позицију зависне реченице, која је или у препозицији + тако, ређе у постпозицији без корелатива, као и на семантичке релације које се успостављају у оквиру правних одредби. У зависним реченицама доминирају презент и футур први, док се у главним реченицама јављају и императивне конструкције. Закључено је да је овај везник постепено изгубио своје место у савременом стандардном језику, а разлози за његову елиминацију могу се повезати са ширим процесом синтаксичке и правне модернизације.