Разумевање раста и развоја биљке код деце предшколског узраста - Stepić, Gordana M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2026)
Деца од раног узраста граде разумевање природно-научних концепата кроз интеракције са светом око себе. Цртање се истиче као корисна методологија за стицање увида у мисли и идеје деце у вези са различитим аспектима света који их окружује. Циљ истраживања је сагледавање и разумевање објашњења деце предшколског узраста о расту и развоју биљке. Истраживање је дескриптивног карактера. Узорак истраживања чини шездесеторо деце узраста од пет и по до шест и по година. У прикупљању података коришћени су следећи инструменти: 1) дечји цртеж; 2) протокол за вођење интервјуа. Обрада података извршена је применом методе анализе садржаја. Резултати истраживања указују да процес разумевања биљног света почиње у предшколском периоду и у директној је вези са непосредним искуствима деце са биљним светом код куће и/или у вртићу. Деца примењују широк спектар сликовних елемената о расту и развоју биљке и кроз објашњења цртежа своја разумевања надограђују. Објашњења деце су претежно натуралистичка и најчешће укључују следеће факторе: сунце, воду и тло. То указује да деца предшколског узраста имају капацитет да манипулишу објашњењима одговарајућег типа, и даље, да је оправдано сматрати да би се развој разумевања и објашњавања, као елемената научног процеса, могао и требало подстицати одговарајућим стратегијама васпитача у предшколском узрасту.