О католичкој жупи у Косовској Митровици 1941. године, Јанезу Франчишеку Гнидовцу и Јосипу Ујчићу и његовом апелу за спас српског народа у Независној Држави Хрватској - Jovanović, Zoran M. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
У фокусу нашег текста су теме које, ма колико од изузетног међународног, интерконфесионалног или међурелигијског значаја, нису биле предмет историографије. Повод за текст су подаци о жупи Св. Миховила Арканђела (Св. Михаила Арханђела), с култним и административним седиштем у Косовској Митровици, саопштени у извештају њеног управитеља 1941. године, до сада непознати јавности. Посебна пажња посвећена је апелу надбискупа београдског Јосипа Ујчића за спас српског народа у Независној Држави Хрватској, упућеног ватиканском Државном секретаријату у оквиру молбе да косовскомитровачка жупа, услед окупације Србије / Краљевине Југославије, буде у надлежности Ординаријата Београдске дијецезе. С обзиром на то да су жупом у то доба управљали словеначки лазаристи, тј. припадници Словеначке провинције Мисионарског друштва Св. Винка Паулског, то је био разлог и за наш спомен Јанеза Франчишека Гнидовца, скопског бискупа, јер су на Космет дошли по његовом позиву. Контекстуално тумачене архивалије указују на могућност да је он тиме желео да промени структуру свештенства у његовој дијецези, поготову пошто су до тада многи свештеници несловенског порекла исказивали склоност великоалбанској политици, односно проиталијанском империјализму.