Развој кратког скрининг упитника за рано препознавање поремећаја из спектра аутизма у Србији - Cvijetić Vukčević Marija М.; Kovačić, Zoran M.; Stevanović, Dejan S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Одабир адекватних скрининг упитника и доступност ресурса представља један од изазова током процеса идентификације поремећаја из спектра аутизма (ПСА). Имајући у виду потребу за сталним развојем упитника за идентификацију овог сложеног, неуроразвојног поремећаја, циљ овог рада је приказ корака развоја кратког скрининг упитника за рано препознавање ПСА у Србији названог „Минут за аутизам”, који су претходили психометријској студији. За потребе овог рада урађен је преглед литературе, а потом је извршена анализа садржаја 26 скрининг упитника који су били резултат претраге. У спроведеној анализи процењена је садржајна валидност, испитане су тематске области које упитници обухватају, као и усклађеност питања са дијагностичким критеријумима према ДСМ-5 и МКБ-11. Анализом питања селектованих скрининг упитника, идентификовани су облици понашања, односно вештине које су најчешће у фокусу анализираних скрининг инструмената. Надаље, процес креирања кратког скрининг упитника подразумевао је одабир најрепрезентативнијих домена и формулисање питања. Описаном анализом, аутори су дошли до прототипа кратког скрининг упитника који је намењен родитељима и професионалцима који раде са децом. Упитник садржи петнаест питања на која проценитељи одговарају са да или не, а која се односе на специфичне домене који подразумевају социјалну комуникацију и интеракцију, говорно-језички развој, репетитивна понашања и интересовања, атипичну сензорну обраду, као и регулацију понашања и емоција. Упитник презентован у овом раду представља први корак у намери аутора да конструишу теоријски и емпиријски заснован кратак скрининг упитник доступан за примену ширем кругу стручњака који раде са децом на раном узрасту.