Разлике у интеркултуралним компетенцијама ученика основне школе у зависности од локације школе - Tomić, Marija Ž.; Mikanović, Brane R. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2025)
Интеркултуралне вјештине постале су кључне за сналажење у данашњем друштву, јер смо свакодневно суочени с потребом за међусобном сарадњом са припадницима других култура и адаптацијом у различите културне средине. Да би се успјешно интегрисали у такво окружење, неопходно је развијати нове облике понашања и приступа. Основне врлине као што су отвореност за различитости и добре комуникацијске вјештине постају темељни фактори за функционисање у таквим друштвеним условима, а ове вјештине треба потицати током одрастања. Васпитање које омогућава дјеци да се укључе у мултикултуралне заједнице значајно доприноси њиховом развоју, али и унапређењу шире друштвене заједнице. Способност посједовања интеркултуралних вјештина помаже појединцима да се снађу унутар различитих етничких, вјерских и националних група, што је од великог значаја за свеукупни напредак друштва. Овај рад анализира како основношколци процјењују своје интеркултуралне способности, узимајући у обзир локацију основне школе коју похађају. Подаци су прикупљени помоћу скале за самопроцјену интеркултуралних компетенција. Резултати истраживања показују да су разлике у самопроцјени интеркултуралних вјештина статистички значајне у корист ученика који похађају градске школе. Ови налази пружају могућност за даљње истраживање како би се боље разумијели узроци таквих резултата.