Истраживање нових друштвених (политичких) покрета као протагониста социјалног инжењеринга - Šuvaković, Uroš V. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
У раду се чини осврт на теоријско истраживање социолога Слободана Антонића посвећено еволуцији и јачању два значајна друштвена (политичка) покрета: радикално-феминистичког и ЛГБТ. Оспоривши научно-методолошку утемељеност теорија које их „образлажу“, аутор наглашава значај неолибералне идеолошке платформе на којој су ове теорије и из њих произишли покрети засновани. Истовремено се указује на бројне опасности које носи социјални инжењеринг за који се њихови припадници залажу. И поред тога што се ови покрети залажу за радикалне промене друштвене свести, друштвених вредности и односа моћи у савременом друштву они, заправо, представљају просистемске покрете који својим захтевима помажу очување неолибералног капитализма.