Разлози установљења Звечанске епископије - Janjić, Dragana J. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Тема рада сагледава политичке, привредне и црквене аспекта који су утицали на установљење Звечанске епископије. Развој рударства и убрзани еокономски развој Србије почетком XIV века, биће један од разлога да у контексту привредног успона, али и несигурне политичке ситуације на почетку Милутинове владавине, конституисање и преименовање нове епископије буде потреба времена у постојећим политичким околностима.