Милован Миловановић и Први балкански рат - Palević, Milan N.; Jerotijević, Zoran B.; Spalević, Žaklina S. (Zbornik radova Filozofskog fakulteta u Prištini, 2014)
Почетак ХХ века отворио је на Балкану питање турског присуства и коначног ослобођења хришћана од вишевековне отоманске владавине. Стварање савеза балканских држава отежавали су опречни интереси по питању територија које су Турци држали под окупацијом. У тим тренуцима било је неопходно поседовати велику дипломатску умешност и сложити те интересе да не буду супротстављени. Појава Милована Миловановића на челу српске дипломатије у овом периоду била је, можда, и кључни чинилац у стварању Балканског савеза. Овај велики интелектуалац и рођени дипломата латио се посла који је био срж решења проблема, а то је зближавање интереса Србије и Бугарске. Из иностранства, Миловановић се трудио да обезбеди подршку Русије, која је тада сматрала Србију за најближег и најоданијег савезника на Балкану. Подршка Русије и Француске дала је крила Миловановићевој дипломатији. Стварање Балканског савеза било је , круна“ Миловановићеве дипломатске каријере. На жалост, прерана смрт овог великана српске дипломатије није му дозволила да види плодове свога рада. У једном муњевитом рату савезници су избацили Турску са Балкана као велику силу и показали моћ јединства балканских православних народа.